Het ontstaan van de Shiva Parthiv Pujan

Het ontstaan van de Shiva Parthiv Pujan

Pandit Parsoeram Ramlochan Tewarie vertelt hoe de Shiva Parthiv Pujan tot stand is gekomen.

Tijdens een lezing van de Shiva Puran “12 jaar geleden” vertelde ik over de Rameshwaram Shivling, welk gelegen is in het zuidelijke punt van India. Ik legde uit hoe GOD Shri Ram, voordat hij naar Lanka vertrok om de demoon Ravana te verslaan, een Shivaling van drijfzand had gemaakt om deze te vereren. Gedurende de lezing, kreeg ik de inspiratie om zo een Pujan ook in Nederland te organiseren. Vervolgens ben ik mij hierin gaan verdiepen en heb ik uitgezocht in welk jaargetijde deze Pujan gehouden kan worden. De maand Saawen ” juli en augustus” bleek hiervoor het meest geschikt. Kort hierna, had toevallig een organisatie uit Rotterdam mij gevraagd om mee te doen met een 108 Hanuman Chalisa Paath op het strand van Rockanje. Ik gaf aan dat ik mee zou doen aan de Paath, maar toch liever een Shiva Parthiv Pujan wilde houden. Toen mij werd gevraagd wat de Pujan inhield, heb ik hen dat uitgelegd, waarna zij meteen geinspireerd raakten om deze Pujan aan het strand van Rockanje te organiseren. In deze periode was ook de zeer geleerde Pandit Premacharya Shasjtriji uit Delhi aanwezig in Nederland, en nam deel aan deze eerste succesvolle Shiva Parthiv Pujan

Uiteraard kun je GOD Shiva op vele manieren vereren. Je kunt een pujan doen op de Narmadeshwar Shivlling (deze komt uit de rivier Narmada in Madhye Pradesh) of een Shivling van goud, koper, zilver, hout of kwik, maar in de maand van Saawen is de Shivling van klei het belangrijkst.

Een paar jaar na de mooie ervaring op het strand van Rockanje zei ik tegen mijn broer “die nu voorzitter is van de Stichting Shiva Nederland” laten wij ook een Shiva Parthiv Pujan organiseren. Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar het is ons samen met een ieder die op zijn of haar eigen manier heeft bijgedragen om de Pujan tot stand te brengen, goed gelukt.

De Dharma Shastre zegt; Vasudhaiva (Vasudha=aarde) Koetoembakan (familie). Dit betekent, de wereld is één familie. Dat is wat we zien tijdens de Shiva Parthiv Pujan en tevens de definitie van succes tijdens de Shiva Parthiv Pujan. Één familie, ongeacht alle verschillen!

Ohm Vishweswaraaye Namaha!